Aktuális programok

Naptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Rendszerterápia - családállítás

Értesítés a legközelebbi időpontokról

Hellinger családállítás

A megfigyelések szerint a testi-lelki bajaink kialakulását nem feltétlenül a saját életünk eseményei határozzák meg. Az ember élete összefonódik a családtagjai sorsával, akiktől az életét kapta. Mintha egy közös energiamező, egy „családi lélek” kötne össze bennünket azokkal, akik a családunkhoz tartoznak.

Minden rendszernek, így egy-egy családnak is vannak olyan önálló törvényei, amelyek a résztvevők számára rejtettek, tőlük függetlenül működnek. Ha úgy képzeljük el a családtagok rendszerét, hogy mindenki kapcsolódik egymáshoz, akkor feltételezhetjük, hogy mindegyikük élete – akár generációkon keresztül – hatással van a többiek sorsára is.

Bert Hellinger német pszichoterapeuta a nyolcvanas évek közepén egy különleges módszert dolgozott ki, ezeknek a törvényszerűségeknek a felismerésére, amelyet szisztematikus-fenomenologikus rendszerterápiának, vagy egyszerűbben családfelállításnak, illetve családállításnak nevezett el.

Hellinger megfigyelése szerint a családi lélekben egy olyan tudattalan csoport-lelkiismeret működik, amely „képes” arra, hogy ha a tagok egyikét valami súlyos trauma éri, vagy úgynevezett „nehéz sors” jutott neki, akkor valaki más a családból – akár egy-két generációval később – azt az adott problémát átvegye és úgy érezzen és viselkedjen, mintha az a rossz dolog a sajátja lenne.